Peste 5.5 milioane de pasageri înregistrați pe aeroporturi majore.
Sursa poza si informatii: romania-insider.com
Traficul de pasageri pe aeroporturile din România a înregistrat o creștere de 8,1% în primul trimestru al anului 2025 comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Conform datelor oficiale furnizate de Institutul Național de Statistică (INS) și citate de Economica.net, numărul de pasageri a crescut de la 5,18 milioane la aproape 5,6 milioane.
Aeroporturi cu Trafic Intens
Cel mai aglomerat aeroport din acest interval a fost Aeroportul Henri Coandă din București, cunoscut și sub numele de Aeroportul Otopeni, gestionând peste 3,5 milioane de pasageri. Dintre aceștia, 1,82 milioane au fost plecări, în timp ce 1,73 milioane au fost sosiri. Aeroportul Avram Iancu din Cluj-Napoca a fost al doilea ca aglomerare, cu 672.900 de pasageri, urmat de Aeroportul Internațional Iași, care a găzduit 452.400 de pasageri.
Sosiri Internaționale
În ceea ce privește sosirile internaționale, cele mai frecvente zece aeroporturi de origine pentru zborurile programate spre România au inclus: London Luton, de unde au sosit 236.137 de pasageri, urmat de Milan Bergamo cu 129.590 și Istanbul International cu 88.528. Alte aeroporturi populare au fost Bruxelles Charleroi, München și Madrid Barajas, alături de Paris Beauvais și Dortmund.
Destinații Populare pentru Plecări
Referitor la plecările internaționale pe rute regulate din România, topul este dominat de asemenea de London Luton, cu 261.327 de pasageri. Altele au inclus Milan Bergamo, Bruxelles Charleroi și München, alături de destinații precum Istanbul International, Paris Beauvais și Barcelona. Această listă este completată de aeroporturi precum Viena, London Stansted și Bologna.
Topul Destinațiilor pe Țări
La nivel de țări, cele mai frecvente destinații pentru pasagerii care au plecat din România au fost Italia, cu 539.547 de pasageri, și Regatul Unit, cu 452.839. Urmează Germania, Spania și Franța. Alte destinații populare au fost Belgia, Turcia, Olanda și Emiratele Arabe Unite.
Traficul Intern
Pe segmentul domestic, Aeroportul Henri Coandă din București a rămas lider, reprezentând 49,4% din totalul pasagerilor interni. Următoarele locuri au fost ocupate de Aeroportul din Cluj-Napoca și Aeroportul Traian Vuia din Timișoara, cu 18,7% și respectiv 13,1%.
Concluzie
INS a observat că, deși transportul aerian este în continuare preferat pentru distanțe lungi, utilizarea sa pentru distanțe medii și scurte crește treptat. În prezent, România dispune de 17 aeroporturi care sunt toate echipate pentru a gestiona traficul internațional.
Această dinamică a traficului aerian în România indică nu doar o revenire post-pandemică a cererii de călătorii, dar și o diversificare a interesului pentru zboruri mai scurte și mai frecvente, susținând astfel dezvoltarea continuă a infrastructurii aeroportuare în țară.