Expulzarea a trei senatori duce la desființarea grupului din Senat - Ce spune Diana Șoșoacă?
Sursa poza si informatii: romania-insider.com
Președintele partidului S.O.S. România, Diana Iovanovici Șoșoacă, a anunțat, luni, 30 iunie, că trei senatori au fost excluși din partid, ceea ce duce la desființarea grupului parlamentar al formațiunii în Senat.
Conform regulilor Parlamentului României, un partid trebuie să aibă mai mult de șapte membri pentru a forma un grup în Senat. Cu excluderea celor trei senatori, S.O.S. România nu mai îndeplinește această condiție. Șoșoacă a declarat: „Solicităm Biroului Permanent al Senatului și tuturor structurilor Senatului României să ia act de decizia privind excluderea din partid și pierderea statutului de membru, așa cum ați fost informați și prin Notificarea/Decizia 09/23.06.2025, și, în consecință, pierderea statutului de lider al grupului de către doamna Nadia Cosmina Cerva, precum și a tuturor funcțiilor deținute de ceilalți membri excluși din partid.”
Senatoarea Șoșoacă, o figură controversată și activă pe scena politica cu orientări de extremă-dreapta și pro-ruse, a împărtășit ulterior un articol în care îi acuză pe cei trei senatori de „trădare”, insinuând că ar fi colaborat cu alte partide.
Senatorii excluși sunt Nadia Cosmina Cerva, Petrea Dorin Silviu și Clement Sava. Înainte de excludere, Cerva a fost liderul grupului S.O.S. România în Senat. Odată cu această decizie, ei vor deveni senatori neafiliați și nu vor mai putea utiliza numele partidului.
Eșecul în alegerile prezidențiale din luna mai a acestui an a marcat începutul unei perioade dificile pentru partidele de extremă-dreapta din România, care au pierdut mulți oficiali aleși. Tot în mai, grupul parlamentar al Partidului Tineretului (POT) din Senat a fost dizolvat după ce doi senatori și-au anunțat demisia în plen, invocând probleme de conducere.
Fotografie sursă: Inquam Photos | Sabin Cirstoveanu
Această evoluție politică evidențiază tensiunile interne din cadrul partidelor extremiste din România, precum și fragilitatea coeziunii lor în fața unor eșecuri electorale și a disputelor interne. Rămâne de văzut cum se vor reconfigura aceste forțe politice în viitoarea scenă legislativă.