Creșterea nostalgiei pentru comunism, alimentată de corupție și lipsa de încredere în justiție

Creșterea nostalgiei pentru comunism, alimentată de corupție și lipsa de încredere în justiție Sursa poza si informatii: romania-insider.com

Președintele României, alarmat de creșterea nostalgiei pentru comunism: „Corupția și nedreptatea au erodat încrederea publică”

Președintele Nicușor Dan a exprimat îngrijorarea față de tendința crescândă de idealizare a comunismului, așa cum reiese dintr-un recent sondaj național. Studiul, realizat de INSCOP împreună cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului (IICMER), relevă că majoritatea românilor îl consideră acum pe fostul dictator Nicolae Ceaușescu un lider bun.

Conform aceluiași sondaj, peste jumătate dintre români percep regimul comunist ca fiind mai degrabă pozitiv pentru România, cu aproape 56% afirmând că sub comunism au avut loc mai multe dezvoltări pozitive decât negative.

„În opinia mea, motivul principal pentru care din ce în ce mai mulți români idealizează comunismul este dezamăgirea profundă față de clasa politică din ultimele trei decenii. Corupția, lipsa de transparență, promisiunile încălcate și sentimentul de nedreptate au slăbit încrederea oamenilor atât în prezent, cât și în viitor”, a declarat președintele Dan.

„Când speranța este trădată an de an, nostalgia devine o reacție naturală, chiar dacă se bazează pe o imagine distorsionată a trecutului", a adăugat el.

Președintele a avertizat, de asemenea, că campaniile de dezinformare joacă un rol periculos în modelarea memoriei colective. Aceste eforturi, a spus el, urmăresc subminarea valorilor democratice, prezentând o versiune atrăgătoare a epocii comuniste, în timp ce ascund realitățile dure - represiunea, frica, lipsa alimentelor și absența libertății.

Dan a considerat creșterea acceptării lui Nicolae Ceaușescu de către public ca un semn al fragilității memoriei colective a României. „Arată cât de ușor pot fi manipulate percepțiile când statul nu investește în educație civică și istorică și în comunicare onestă cu cetățenii săi.”

El a îndemnat, de asemenea, autoritățile să combată dezinformarea, să refacă încrederea prin politici echitabile și eficiente și să construiască o Românie în care justiția, echitatea și progresul real sunt resimțite de toți.

„România nu poate construi un viitor solid agățându-se de iluziile trecutului", a spus președintele. „Avem datoria să învățăm din istorie, nu să o reînviem.”

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin


Andrei Lupu

Andrei Lupu are 32 de ani și este jurnalistul principal al publicației azi în Sibiu. Născut în cartierul Trei Stejari, Andrei este un observator atent al vieții din orașul vechi și un narator pasionat al comunității sibiene. Cu o formare în Jurnalism și Comunicare la Universitatea „Lucian Blaga”, el îmbină rigurozitatea presei cu o sensibilitate locală autentică. Fie că acoperă un festival, o decizie din Consiliul Local sau o poveste din cartierele uitate, Andrei aduce știrile orașului cu echilibru, claritate și respect față de cititori.

Știri Generale

Știri Generale
Arta reciclării tranformă sustenabilitatea într-o experiență vizuală în inima Bucureștiului
Câini Fără Stăpân Perturbă Liniștea Locuitorilor - Reacția Primarului Surpinde
Caius Lungu de la Voința Sibiu a Decedat la Vârsta de 36 de Ani!
Camera Senzorială Nouă la Sibiu Transformă Viața Copiilor cu TSA și ADHD
Căutăm REPORTERI Experimentați pentru Cel Mai Populat Ziar Local. Implică-te în Jurnalismul Care Face Diferența!
Ce Sumă Va Plăti Fiecare Angajat din Salariul Brut?
Coaliția de guvernare a României amână pentru august implementarea pachetului doi de reforme fiscale decis în iulie
Competiția Internațională de Documentare Anunță 10 Filme Selectate din 90 de Propuneri
Concert Jennifer Lopez la București, ICon Arts Transilvania, ARTmania la Sibiu și multe altele în România!
Contract semnat pentru modernizarea străzii Luxemburg în Sibiu, între Madrid și Tomis
Deschidere planificată în decembrie 2025 cu spații moderne și standarde verzi.