Coaliția de guvernare a României amână pentru august implementarea pachetului doi de reforme fiscale decis în iulie

Coaliția de guvernare a României amână pentru august implementarea pachetului doi de reforme fiscale decis în iulie Sursa poza si informatii: romania-insider.com

În cadrul unei întâlniri din 23 iulie, coaliția de guvernare a României a decis să amâne termenul pentru implementarea celui de-al doilea pachet de reforme fiscale, stabilind că acesta va fi aprobat până la sfârșitul lunii iulie, dar va intra în vigoare în prima parte a lunii august. Informația a fost confirmată de surse convergente citate de Euronews.

Sorin Grindeanu, președintele interimar al Partidului Social Democrat (PSD), a vorbit despre aceste demersuri într-o conferință de presă, menționând că investițiile publice vor fi analizate individual în următoarele două-trei săptămâni.

Acesta a precizat că programul Anghel Saligny de investiții publice, finanțat din bugetul național și nu din fondurile UE, "nu este blocat". Consiliile județene urmează să discute cu Ministerul Dezvoltării fiecare proiect în parte, în intervalul de timp menționat.

Liderul PSD a detaliat și propunerile partidului său pentru al doilea pachet de reforme, precum taxa pe cifra de afaceri pentru toate companiile, impozitarea tranzacțiilor cu criptomonede și revizuirea unor măsuri din primul pachet de reforme. Acestea vor fi discutate cu partenerii de guvernare.

Grindeanu a fost de acord ca al doilea pachet de reforme să fie aprobat prin aceeași procedură accelerată folosită pentru primul pachet, ce nu presupune dezbateri sau vot asupra fiecărei măsuri în Parlament, dar potențial ar implica un vot de încredere dacă opoziția îl va solicita. Totuși, acesta a menționat că anumite măsuri, în special cele referitoare la reforma administrației locale, vor necesita o abordare diferită.

Declarațiile lui Grindeanu au și o latură politică, prin care încearcă să convingă partidul său, mai ales liderii regionali, că a obținut termeni favorabili pentru al doilea pachet de reforme în negocierile cu premierul Ilie Bolojan. Pe fundal, Grindeanu tinde să-și asigure un mandat complet la congresul partidului din toamnă, fiind presat de membri influenți să adopte un rol dominant în cadrul coaliției guvernamentale, în ceea ce privește pachetele de reforme fiscale.

„Sunt convins că vor fi identificate resurse și că investițiile cu un grad ridicat de execuție vor fi prioritizate. Nicio investiție cu un grad avansat de realizare nu va fi oprită”, a declarat Grindeanu, susținând că aceasta este o concesie obținută în urma negocierilor din cadrul coaliției.

Aceleași puncte au fost în mare parte susținute și de Prim-ministrul Ilie Bolojan, cu mențiunea că evaluarea fiecărui proiect va avea loc individual, ceea ce ar trebui să ducă la o mai bună prioritizare a investițiilor în cadrul aceluiași buget limitat. Fondurile destinate programului nu vor fi majorate, a precizat vicepremierul Tanczos Barna într-un interviu pentru Digi24, recunoscând că lipsa de finanțare pentru toate proiectele aflate în dezvoltare este o sursă de frustrare pentru primarii din întreaga țară. Procesul de evaluare nu ar trebui să dureze mult, a mai spus el, adăugând că programul Anghel Saligny va fi reluat anul următor.

„Ceea ce ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a spus este că anul acesta avem o sumă fixă de bani pentru acest program, iar dacă nu primim mai mulți bani când bugetul va fi revizuit, vom relua proiectele sub acest program anul viitor”, a explicat Barna.

Acesta a subliniat că prioritizarea proiectelor are scopul de a preveni situațiile în care primarii inițiază mai multe proiecte decât poate finanța bugetul anual. Acest lucru a dus, în trecut, la emiterea unor facturi suplimentare de către contractori în valoare de 6 miliarde de lei (aproximativ 1,2 miliarde de euro) la sfârșitul anului trecut, a subliniat el.

(Foto: Sabin Carstoveanu/ Inquam Photos) iulian@romania-insider.com


Andrei Lupu

Andrei Lupu are 32 de ani și este jurnalistul principal al publicației azi în Sibiu. Născut în cartierul Trei Stejari, Andrei este un observator atent al vieții din orașul vechi și un narator pasionat al comunității sibiene. Cu o formare în Jurnalism și Comunicare la Universitatea „Lucian Blaga”, el îmbină rigurozitatea presei cu o sensibilitate locală autentică. Fie că acoperă un festival, o decizie din Consiliul Local sau o poveste din cartierele uitate, Andrei aduce știrile orașului cu echilibru, claritate și respect față de cititori.

Știri Generale

Știri Generale
Căile ferate din România reduc viteza la 44 km/h din cauza investițiilor insuficiente
Căsătorii între persoane de același sex, acceptate sau nu? Vezi reacțiile și opinii / video foto
Cele mai iubitoare de animale în Europa în 2024, conform unui studiu Kattly.
Creșterea tranzacțiilor de private equity în România în prima jumătate a anului 2025, cu un salt de 14% față de 2024
Cum să Alegi Hainele Potrivite pentru Tipul Tău de Corp
Depozitele bancare din România scad cu peste 3 miliarde RON în T1 2025, pe fondul preferinței pentru economii în valută
Detalii de la Ministrul Mediului despre calendar și buget
Doi concurenți răniți, transportați la spital în Sibiu - Detalii în video
Fetița Supusă Exorcizării în Dumbrăveni, Preuzată de Protecția Copilului Sibiu
Gigantul francez Vinci preia EnergoBit din Cluj, consolidându-și expansiunea în Europa Centrală și de Est
Grindină și Vijelie În Dumbrăveni, Laslea și Hoghilag, Sibiu - Recomandăm Evitarea Deplasărilor!