Creștere de 17% pentru fondurile de coeziune și agricultură în România, dar cu condiții stricte

Creștere de 17% pentru fondurile de coeziune și agricultură în România, dar cu condiții stricte Sursa poza si informatii: romania-insider.com

În perioada 2028-2034, noul cadru financiar multianual al Uniunii Europene preconizează alocarea a 54,6 miliarde de euro pentru România, destinate politicilor de coeziune și agriculturii. Această sumă reprezintă o creștere de 17% față de perioada 2021-2027, însă aceste fonduri suplimentare vin împreună cu criterii de decontare mai stricte, conform proiectului MFF 2028-2034 publicat de Economedia.ro. Există riscuri asociate, în special pentru fondurile destinate agriculturii, care au fost distribuite fără condiții în trecut.

Pe lângă aceste fonduri, România va primi 4,6 miliarde de euro pentru fondul social și climatic și 1 miliard de euro pentru politicile de migrație, ajungând la o alocare totală de 60,2 miliarde de euro dintr-un total de 865 miliarde la nivelul Uniunii Europene.

"România primește o alocare inițială de 60 miliarde de euro, o sumă considerabilă la prima vedere, însă care presupune condiții stricte: trebuie să fim bine pregătiți, să avem claritate în ceea ce privește prioritățile noastre și să fim capabili să furnizăm rezultate. Mai avem multe detalii de clarificat în interesul României", a scris Dragoș Pîslaru, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, pe Facebook.

Propunerea Comisiei a dat startul unei dezbateri complexe care va dura doi ani. Principala provocare pare a fi lipsa fondurilor, având în vedere necesitatea de a crește cheltuielile pentru apărare și de a plăti datoriile acumulate în perioada pandemiei de COVID-19, dar și dorința UE de a menține programele sale tradiționale, inclusiv fondurile de coeziune și Politica Agricolă Comună.

Șase comisari europeni, inclusiv reprezentantul României, Roxana Mânzatu, și-au exprimat dezacordul față de propunerea Comisiei Europene de a finanța viitorul buget al Uniunii prin introducerea de noi taxe, conform informațiilor obținute de Euractiv.

Decizia finală trebuie aprobată până la sfârșitul anului 2027 de toate statele membre și de o majoritate absolută a Parlamentului European.

Pe lângă cei 60,2 miliarde de euro alocați direct conform acestei propuneri a Comisiei Europene, România va putea atrage fonduri europene suplimentare pentru alte proiecte din domenii precum securitatea, cercetarea și competitivitatea economică.

Ministrul Pîslaru a explicat principiile noului design al MFF: fiecare stat membru va avea un plan național unic, asemănător PNRR-urilor din cadrul Facilității de Reziliență, cu obiective clare și reforme asumate. În paralel, vor exista fonduri suplimentare disponibile pe bază competitivă la nivel european.

Această nouă structură de finanțare oferă României oportunități semnificative, însă responsabilitatea de a implementa reformele necesare rămâne crucială pentru a beneficia pe deplin de noile alocări financiare.


Andrei Lupu

Andrei Lupu are 32 de ani și este jurnalistul principal al publicației azi în Sibiu. Născut în cartierul Trei Stejari, Andrei este un observator atent al vieții din orașul vechi și un narator pasionat al comunității sibiene. Cu o formare în Jurnalism și Comunicare la Universitatea „Lucian Blaga”, el îmbină rigurozitatea presei cu o sensibilitate locală autentică. Fie că acoperă un festival, o decizie din Consiliul Local sau o poveste din cartierele uitate, Andrei aduce știrile orașului cu echilibru, claritate și respect față de cititori.