București, printre cele mai neprielnice orașe europene pentru transportul prietenos copiilor, conform unui studiu al organizației Clean Cities
Sursa poza si informatii: romania-insider.com
Bucureștiul printre cele mai slab cotate orașe europene în privința transportului prietenos pentru copii, potrivit unui studiu
Într-un clasament european recent privind mobilitatea urbană și siguranța copiilor, Bucureștiul s-a clasat pe locul 34 din 36, conform unui studiu realizat de organizația Clean Cities și citat de Asociația 2Celsius.
Studiul a evaluat trei indicatori esențiali care reflectă recomandările ONU și ale altor experți privind orașele prietenoase cu copiii. Acești indicatori includ: străzile școlare din aproprierea școlilor primare, pistele de biciclete protejate și limitele urbane de viteză de 30 km/h, care ajută la reducerea poluării și accidentelor. Capitala României a obținut un punctaj de 2.2 din 30 (grad F).
„Bucureștiul are zero ‘străzi școlare’ (zone cu viteză limitată pentru lăsarea și preluarea copiilor) amenajate în proximitatea celor 169 de școli primare din oraș. Doar 25% din rețeaua rutieră este sub limita de 30 km/h, comparativ cu aproape 90% în Paris. Lungimea pistelor de biciclete protejate este de 25 km (1% din rețeaua stradală), de 30 de ori mai puțin decât în Helsinki,” se arată într-un comunicat al Asociației 2Celsius.
Clasamentul, care include orașe precum Amsterdam, Anvers, Bruxelles, Lyon și Helsinki, se bazează pe date oficiale colectate de Clean Cities în colaborare cu ONG-uri și autoritățile locale din țările analizate.
Conform cercetării, Parisul este cel mai bun oraș din Europa pentru ciclism și mobilitate independentă a copiilor, în ciuda problemelor din trecut. Capitala franceză demonstrează că schimbările sunt posibile.
„Copiii de astăzi sunt mai puțin liberi să se miște și mai puțin activi decât în trecut, mai ales fetele. Totuși, clasamentul nostru arată că părinții, profesorii și administrațiile locale pot face progrese rapide și semnificative. O plimbare prin Paris astăzi reprezintă o gură de aer proaspăt comparativ cu situația de acum zece ani,” a declarat Barbara Stoll, directorul senior al campaniei Clean Cities, în comunicatul de presă.
Bucureștiul nu este singurul oraș care se confruntă cu astfel de provocări.
„Zece orașe nu au deloc străzi școlare, iar în majoritatea locurilor unde acestea există, restricțiile se aplică doar în timpul orelor de intrare/ieșire, nu ca zone pietonale permanente. În cinci orașe, mai puțin de 10% din străzi au o limită de 30 km/h, iar pistele de biciclete protejate rămân rare: în medie, acestea acoperă doar 17% din rețeaua rutieră a celor 36 de orașe,” susțin autorii analizei de specialitate.
Cu toate acestea, experții de la 2Celsius argumentează că Bucureștiul are toate ingredientele pentru a realiza un salt spectaculos în următorii trei ani în cursa europeană pentru mobilitate prietenoasă cu copiii.