România debutează pe scena culinară mondială cu prima selecție la Bocuse d’Or Europa 2026.

România debutează pe scena culinară mondială cu prima selecție la Bocuse d’Or Europa 2026.

Sursa poza si informatii: romania-insider.com

România își marchează debutul pe scena culinară mondială prin participarea pentru prima dată la competiția Bocuse d’Or Europa 2026. Acest important eveniment culinar va avea loc în Marsilia, Franța, în luna martie 2026, și va reuni 20 de națiuni din întreaga Europă.

Cu un renume de aproape patru decenii ca fiind cea mai prestigioasă competiție culinară mondială, Bocuse d’Or a fost fondată de legendarul Chef Paul Bocuse în 1987. În decursul anilor, a atras participanți din peste 70 de țări, dar doar 52 de chefi au reușit să câștige titlul suprem.

Participarea României a fost posibilă datorită eforturilor Asociației Naționale a Bucătarilor și Cofetarilor din Turism (ANBCT), singura organizație din România recunoscută oficial de SIRHA/Bocuse d’Or. ANBCT a anunțat, de asemenea, deschiderea înscrierilor pentru Selecția Națională Bocuse d’Or România, care va avea loc pe 27 noiembrie 2025, la Brașov. Candidații își pot depune aplicațiile online, iar finaliștii vor fi anunțați pe 27 octombrie.

Chef Cezar Munteanu, președintele ANBCT, a subliniat importanța acestui moment pentru gastronomia românească. „Este un moment istoric pentru gastronomia noastră. A fost nevoie de timp, numeroase discuții și dovezi că România poate îndeplini criteriile stricte impuse de Bocuse d’Or - de la organizare și transparență la consistență profesională și viziune pe termen lung,” a declarat el.

Tema competiției de anul acesta, „Tradiție Reinterpretată,” provoacă bucătarii să creeze preparate care îmbină tradiția culinară românească cu inovația și sustenabilitatea. Ingredientele obligatorii - sturion, ciuperci champignon și topinambur - au fost alese pentru a sublinia utilizarea surselor locale și echilibrul dintre tradiție și gastronomia modernă de lux.

Conform comunicatului de presă, competiția națională va fi evaluată de un panel de profesioniști internaționali cu experiență în circuitul Bocuse d’Or, asigurându-se astfel că evaluarea urmează standardele rețelei globale. Participanții vor fi judecați după gust, creativitate, prezentare, sustenabilitate și execuție tehnică.

România va avea astfel șansa să demonstreze nu doar că este o țară cu tradiții bogate, ci și una capabilă să le transforme în artă, inovare și performanță. Participarea la Bocuse d’Or este o recunoaștere a muncii colective și a încrederii tuturor celor care au crezut în acest parcurs ambițios. Națiunile selectate în Marsilia vor avansa la Marea Finală din Lyon, programată pentru ianuarie 2027. Śuccessul de acolo ar putea reprezenta o cotitură semnificativă pentru poziția globală a României în artele culinare.


Andrei Lupu

Andrei Lupu are 32 de ani și este jurnalistul principal al publicației azi în Sibiu. Născut în cartierul Trei Stejari, Andrei este un observator atent al vieții din orașul vechi și un narator pasionat al comunității sibiene. Cu o formare în Jurnalism și Comunicare la Universitatea „Lucian Blaga”, el îmbină rigurozitatea presei cu o sensibilitate locală autentică. Fie că acoperă un festival, o decizie din Consiliul Local sau o poveste din cartierele uitate, Andrei aduce știrile orașului cu echilibru, claritate și respect față de cititori.