creștere de 7.1% anual, cea mai puternică din ultimii trei ani

creștere de 7.1% anual, cea mai puternică din ultimii trei ani Sursa poza si informatii: romania-insider.com

Industria din România menține un trend pozitiv în luna mai cu o creștere de 7,1% y/y

Industria românească a înregistrat o creștere semnificativă de 7,1% anul pe an în luna mai, conform INS (Institutul Național de Statistică). Ajustată în funcție de zilele lucrătoare, această creștere este de 3,8%, marcând cel mai puternic avans din ultimii trei ani, influențat însă de efectele de bază, notează grupul Erste într-o analiză recentă.

Performanța din mai vine după o scădere negativă de -9,1% comparativ cu anul precedent în aprilie (-2,1% ajustat). Acest lucru a dus la o scădere totală de -1,5% pentru primele două luni ale celui de-al doilea trimestru, după un declin de -3,7% în primul trimestru și o performanță anuală de -1,6% pentru 2024. Ajustând pentru numărul de zile lucrătoare, care au fost mai puține în aprilie-mai față de aceleași luni din 2024, producția industrială a crescut cu 0,8% în primele două luni ale Q2. Aceasta indică o tendință ascendentă fragilă, parțial explicată prin nivelurile reduse de activitate industrială din ultimii doi ani (peste 4,6%).

Pe parcursul celor 12 luni până în mai, activitatea industrială a înregistrat o creștere de 7,9% (6,9% ajustat), rămânând totuși sub nivelul atins înainte de criza Covid-19 în 2019.

Erste Research prognozează o creștere de -0,4% a producției industriale în 2025, ceea ce ar reprezenta o îmbunătățire comparativ cu declinul de 1,6% din 2024 și prăbușirea de -3,0% din 2023. Încrederea locală și internațională în sectorul industrial se îmbunătățește treptat, deși redresarea semnificativă în producție este așteptată abia anul viitor.

Pe termen scurt, perspectivele rămân moderat pozitive. Iunie a înregistrat o creștere a PMI-ului pentru producția din România la cel mai înalt nivel din ultimul an, deși sub pragul de 50, ceea ce indică încă o contracție. Noile comenzi și producția au avut o contribuție negativă la indice, în timp ce locurile de muncă, stocurile de achiziții și timpii de livrare ai furnizorilor au ajutat la ridicarea cifrei globale.

Încrederea în sectorul de producție a crescut în iunie conform Indicelui Sentimentului Economic, datorită așteptărilor de producție mai ridicate. Componentele de producție ale Indicei Climatului de Afaceri Ifo pentru Germania au înregistrat o îmbunătățire marginală în aceeași lună. Companiile sunt vizibil mai optimiste cu privire la lunile următoare, deși performanța actuală a afacerilor a rămas mai puțin favorabilă.

În iunie, indicele HCOB al PMI-ului pentru producția industrială din zona euro a crescut la cel mai ridicat nivel din august 2022. Sectorul de producție din Europa a demonstrat reziliență în fața șocurilor, precum tarifele impuse de SUA, criza din Orientul Mijlociu și războiul continuu al Rusiei împotriva Ucrainei.

Foto: Michal Bednarek/Dreamstime.com


Andrei Lupu

Andrei Lupu are 32 de ani și este jurnalistul principal al publicației azi în Sibiu. Născut în cartierul Trei Stejari, Andrei este un observator atent al vieții din orașul vechi și un narator pasionat al comunității sibiene. Cu o formare în Jurnalism și Comunicare la Universitatea „Lucian Blaga”, el îmbină rigurozitatea presei cu o sensibilitate locală autentică. Fie că acoperă un festival, o decizie din Consiliul Local sau o poveste din cartierele uitate, Andrei aduce știrile orașului cu echilibru, claritate și respect față de cititori.

Știri Generale

Știri Generale
Ancheta cere dreptate și responsabilitate în tragedia montană.
Aproape 60% dintre români nu își pot permite o vacanță de o săptămână, dezvăluie datele Eurostat pentru 2024
Art Safari București încurajează vizitatorii să redescopere arta fără telefoane în #SăptămânaFărăTelefoane (17-20 iulie), vibrând cu operele fără ecrane.
avans real de doar 2.3% în mai, cea mai slabă evoluție din ultimii doi ani
Capitalizarea de piață a crescut de 21 de ori, depășind 1 miliard RON.
Cautarea unui nou Director General și schimbări semnificative în echipa de conducere pentru îmbunătățirea performanței operaționale.
Cea Mai Mare Rețea pentru Vehicule Electrice din România Lansată la Pitești!
Centrul de mentenanță Wizz Air din România se deschide la Aeroportul Internațional Băneasa București în 2025, marcând o expansiune strategică regională.
CEO-ul Astronomer Demisionează După Incidentul Viral cu Îmbrățișarea de la Concertul Coldplay
Coeziune guvernamentală esențială pentru utilizarea fondurilor UE
Compania de stat românească primește undă verde pentru achiziționarea principalului port al Moldovei, Giurgiulești.