Compensația pentru Consiliul de Administrație al Tarom s-a dublat, spre nemulțumirea ministrului Transporturilor, Ciprian Șerban

Compensația pentru Consiliul de Administrație al Tarom s-a dublat, spre nemulțumirea ministrului Transporturilor, Ciprian Șerban Sursa poza si informatii: romania-insider.com

Acționarii Tarom, compania aeriană deținută de statul român, au votat recent pentru dublarea indemnizațiilor brute lunare ale membrilor Consiliului de Administrație, conform unei informații apărute pe Hotnews.ro pe 7 iulie. Surprinzător, ministrul transporturilor, Ciprian Șerban, a declarat că nu a fost la curent cu această decizie și că va "utiliza toate prerogativele sale pentru a reduce compensațiile membrilor consiliului".

„Nu voi tolera funcții decorative bine plătite și salarii lipsite de bun simț în timp ce întreaga țară traversează o perioadă dificilă”, a subliniat ministrul, potrivit G4media.ro.

Decizia de majorare a remunerațiilor a fost anunțată chiar în aceeași zi în care primul ministru liberal, Ilie Bolojan, a prezentat un pachet de austeritate fiscală, sugerând astfel o încercare de a proteja credibilitatea eforturilor guvernamentale de a corecta deficitul fiscal.

Dublarea compensațiilor

Anterior, membrii consiliului primeau 12.500 RON (2.500 EUR) pe lună, iar acum vor câștiga 24.148 RON (5.000 EUR) conform deciziei sprijinite de entități de stat cheie, inclusiv Ministerul Transporturilor, ROMATSA și CN Aeroporturi București. Singura abținere a venit din partea Longshield Investment, cunoscută anterior ca SIF Muntenia.

Creșterea salariilor a fost recomandată de Comitetul pentru Nominalizări și Remunerații al Tarom și validată de AMEPIP, agenția de stat care supraveghează guvernanța în întreprinderile publice.

Componența noului consiliu și contextul economic

Consiliul actual al Tarom, numit cu un mandat complet de patru ani începând din iunie 2024, înlocuiește o serie de administratori provizorii, mulți dintre care nu aveau experiență relevantă în industrie. Deși a existat un concurs de selecție, șase din cei șapte noi membri sunt conectați politic și au avut anterior roluri temporare în conducerea companiei aeriene.

Consiliul de Administrație este format din Anca Daniela Boagiu, Iuliana Cristina Bârcă, Monica Săsărman, Iulian Daniel Idolu, Costin Ionuț Iordache, Mirel Alexandru Marcu și Mihăiță Ursu.

Această majorare a remunerațiilor urmează o tendință similară în alte întreprinderi de stat sub autoritatea Ministerului Transporturilor. La CN Aeroporturi București (CNAB), remunerațiile au fost recent crescute la aproximativ 70.000 RON (14.000 EUR) pe lună, în timp ce guvernul continuă să implementeze un pachet de reformă fiscală care afectează atât sectorul public, cât și cel privat.

Deși Tarom a înregistrat pierderi timp de peste 15 ani consecutivi, conform datelor oferite de Ministerul Finanțelor, compania aeriană estimează totuși un profit net de 278 milioane RON (55 milioane EUR) pentru 2024.

Această situație ridică întrebări cu privire la strategia economică a Tarom și provoacă controverse publice, amintind factorii implicați de nevoia de echilibru între remunerațiile de top și performanțele companiei.


Andrei Lupu

Andrei Lupu are 32 de ani și este jurnalistul principal al publicației azi în Sibiu. Născut în cartierul Trei Stejari, Andrei este un observator atent al vieții din orașul vechi și un narator pasionat al comunității sibiene. Cu o formare în Jurnalism și Comunicare la Universitatea „Lucian Blaga”, el îmbină rigurozitatea presei cu o sensibilitate locală autentică. Fie că acoperă un festival, o decizie din Consiliul Local sau o poveste din cartierele uitate, Andrei aduce știrile orașului cu echilibru, claritate și respect față de cititori.