Compania de stat românească primește undă verde pentru achiziționarea principalului port al Moldovei, Giurgiulești.
Sursa poza si informatii: romania-insider.com
Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) este aproape de a vinde Danube Logistics, operatorul principalului port al Moldovei, Portul Liber Internațional Giurgiulești (PILG), către operatorul de stat al Portului Constanța din România. Acest lucru vine ca rezultat al unui proces competitiv la care au participat ofertanți din Turcia, Bulgaria, Olanda și Danemarca. Finalizarea tranzacției va întări poziția Portului Constanța ca cel mai mare port de la Marea Neagră, devenind un jucător cheie în reconstrucția Ucrainei.
Pe 11 iulie, guvernul moldovean a anunțat aprobarea solicitării companiei de stat române Administrația Porturilor Maritime CNAMP, care intenționează să investească peste 24 de milioane de euro în dezvoltarea infrastructurii Portului Liber Internațional Giurgiulești (PILG), în prezent administrat de BERD.
PILG, unul dintre cele două porturi situate la Giurgiulești (celălalt fiind un port mai mic administrat de statul moldovean), reprezintă principala poartă de comerț maritim și fluvial către și dinspre Moldova. Portul beneficiază de conectivitate multi-modală integrată prin rețele de râuri, drumuri și căi ferate, fiind situat la km 134 pe secțiunea maritimă a Dunării, având o adâncime maximă a apei de 7 metri și fiind capabil să primească atât nave de râu, cât și de mare. Este dotat cu un terminal de petrol, două terminale de cereale, un terminal pentru alte mărfuri și un parc de afaceri.
Pe 27 iunie, BERD a anunțat că a primit mai multe oferte ferme pentru achiziția PILG, în urma unei proceduri competitive lansate pe 14 aprilie. Procesul vizează 100% din capitalul grupului de companii Danube Logistics, care include Danube Logistics (Moldova), operatorul portului. Totuși, BERD nu a anunțat încă oferta câștigătoare.
În același timp, compania de administrare a porturilor maritime din România CNAMP, aflată sub autoritatea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, gestionează Portul Constanța împreună cu cele trei zone ale sale: Constanța, Midia și Mangalia.
Investitorul azer Rafiq Alyiev, cunoscut și ca Rafig sau Rafik, a contestat dreptul BERD de a vinde portul. Compania sa, Bemol, a confiscat bunurile PILG în instanță în anul 2022. Președintele Moldovei, Maia Sandu, a afirmat că vânzarea finală a portului nu va fi aprobată până când litigiul legal dintre Alyiev și fostul proprietar Thomas Moser nu va fi soluționat.
De-a lungul timpului, proprietatea PILG a fost caracterizată printr-o opacitate istorică, operatorul fiind deținut de entități offshore și tranzacționat prin tranzacții confidențiale (BERD preluându-l printr-o firmă offshore în 2021). Operațiunile portului au fost, de asemenea, afectate de schimbări frecvente de reglementare, făcute fără consultare publică.
Dacă tranzacția se va concretiza, consolidarea Portului Constanța ca un punct logistic și economic de importanță strategică în regiunea Mării Negre va fi benefică pentru eforturile de reconstrucție post-conflict, subliniind astfel interconectarea și colaborarea internațională în zonele de importanță economică și geopolitică majoră.