Compania de stat românească primește undă verde pentru achiziționarea principalului port al Moldovei, Giurgiulești.

Compania de stat românească primește undă verde pentru achiziționarea principalului port al Moldovei, Giurgiulești. Sursa poza si informatii: romania-insider.com

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) este aproape de a vinde Danube Logistics, operatorul principalului port al Moldovei, Portul Liber Internațional Giurgiulești (PILG), către operatorul de stat al Portului Constanța din România. Acest lucru vine ca rezultat al unui proces competitiv la care au participat ofertanți din Turcia, Bulgaria, Olanda și Danemarca. Finalizarea tranzacției va întări poziția Portului Constanța ca cel mai mare port de la Marea Neagră, devenind un jucător cheie în reconstrucția Ucrainei.

Pe 11 iulie, guvernul moldovean a anunțat aprobarea solicitării companiei de stat române Administrația Porturilor Maritime CNAMP, care intenționează să investească peste 24 de milioane de euro în dezvoltarea infrastructurii Portului Liber Internațional Giurgiulești (PILG), în prezent administrat de BERD.

PILG, unul dintre cele două porturi situate la Giurgiulești (celălalt fiind un port mai mic administrat de statul moldovean), reprezintă principala poartă de comerț maritim și fluvial către și dinspre Moldova. Portul beneficiază de conectivitate multi-modală integrată prin rețele de râuri, drumuri și căi ferate, fiind situat la km 134 pe secțiunea maritimă a Dunării, având o adâncime maximă a apei de 7 metri și fiind capabil să primească atât nave de râu, cât și de mare. Este dotat cu un terminal de petrol, două terminale de cereale, un terminal pentru alte mărfuri și un parc de afaceri.

Pe 27 iunie, BERD a anunțat că a primit mai multe oferte ferme pentru achiziția PILG, în urma unei proceduri competitive lansate pe 14 aprilie. Procesul vizează 100% din capitalul grupului de companii Danube Logistics, care include Danube Logistics (Moldova), operatorul portului. Totuși, BERD nu a anunțat încă oferta câștigătoare.

În același timp, compania de administrare a porturilor maritime din România CNAMP, aflată sub autoritatea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, gestionează Portul Constanța împreună cu cele trei zone ale sale: Constanța, Midia și Mangalia.

Investitorul azer Rafiq Alyiev, cunoscut și ca Rafig sau Rafik, a contestat dreptul BERD de a vinde portul. Compania sa, Bemol, a confiscat bunurile PILG în instanță în anul 2022. Președintele Moldovei, Maia Sandu, a afirmat că vânzarea finală a portului nu va fi aprobată până când litigiul legal dintre Alyiev și fostul proprietar Thomas Moser nu va fi soluționat.

De-a lungul timpului, proprietatea PILG a fost caracterizată printr-o opacitate istorică, operatorul fiind deținut de entități offshore și tranzacționat prin tranzacții confidențiale (BERD preluându-l printr-o firmă offshore în 2021). Operațiunile portului au fost, de asemenea, afectate de schimbări frecvente de reglementare, făcute fără consultare publică.

Dacă tranzacția se va concretiza, consolidarea Portului Constanța ca un punct logistic și economic de importanță strategică în regiunea Mării Negre va fi benefică pentru eforturile de reconstrucție post-conflict, subliniind astfel interconectarea și colaborarea internațională în zonele de importanță economică și geopolitică majoră.


Andrei Lupu

Andrei Lupu are 32 de ani și este jurnalistul principal al publicației azi în Sibiu. Născut în cartierul Trei Stejari, Andrei este un observator atent al vieții din orașul vechi și un narator pasionat al comunității sibiene. Cu o formare în Jurnalism și Comunicare la Universitatea „Lucian Blaga”, el îmbină rigurozitatea presei cu o sensibilitate locală autentică. Fie că acoperă un festival, o decizie din Consiliul Local sau o poveste din cartierele uitate, Andrei aduce știrile orașului cu echilibru, claritate și respect față de cititori.

Știri Generale

Știri Generale
Ancheta cere dreptate și responsabilitate în tragedia montană.
Aproape 60% dintre români nu își pot permite o vacanță de o săptămână, dezvăluie datele Eurostat pentru 2024
Art Safari București încurajează vizitatorii să redescopere arta fără telefoane în #SăptămânaFărăTelefoane (17-20 iulie), vibrând cu operele fără ecrane.
avans real de doar 2.3% în mai, cea mai slabă evoluție din ultimii doi ani
Capitalizarea de piață a crescut de 21 de ori, depășind 1 miliard RON.
Cautarea unui nou Director General și schimbări semnificative în echipa de conducere pentru îmbunătățirea performanței operaționale.
Cea Mai Mare Rețea pentru Vehicule Electrice din România Lansată la Pitești!
Centrul de mentenanță Wizz Air din România se deschide la Aeroportul Internațional Băneasa București în 2025, marcând o expansiune strategică regională.
CEO-ul Astronomer Demisionează După Incidentul Viral cu Îmbrățișarea de la Concertul Coldplay
Coeziune guvernamentală esențială pentru utilizarea fondurilor UE
Compania de stat românească primește undă verde pentru achiziționarea principalului port al Moldovei, Giurgiulești.