3,1 milioane de români locuiesc în afara granițelor.

3,1 milioane de români locuiesc în afara granițelor. Sursa poza si informatii: romania-insider.com

În 2024, România s-a situat pe prima poziție în Uniunea Europeană în ceea ce privește numărul cetățenilor care trăiesc în alte state membre. Aproximativ 3,1 milioane de români locuiau în afara granițelor țării, astfel consolidând poziția României ca lider la acest capitol, conform unui infografic prezentat de Parlamentul European.

Aproximativ 16% dintre români și-au găsit domiciliu în alte țări anul trecut, cei mai mulți în Italia (1,07 milioane), Germania (776.000) și Spania (620.000). Această tendință evidențiază o mobilitate ridicată a populației românești în context european.

Mobilitate ridicată în țările central și est-europene

Pe lângă România, alte țări din Europa Centrală și de Sud-Est precum Croația, Bulgaria, Slovacia, Ungaria și Polonia au un număr semnificativ de cetățeni care aleg să trăiască în alt stat UE. Acest fenomen reflectă un trend regional de migrație.

În contrast, Germania și Franța înregistrează cele mai scăzute rate de migrare comparativ cu populația lor. Doar un procent mic din cetățenii francezi și germani au ales să părăsească țara pentru a se stabili într-un alt stat membru al Uniunii. Procente similare, relativ reduse, se regăsesc și în Spania, Austria și Italia, iar aproximativ 1% dintre cehi trăiesc în afara Cehiei, într-un alt stat UE.

Factori care influențează întoarcerea românilor

Sociologul Dumitru Sandu, citat de Ziarul Financiar, atrage atenția asupra faptului că, deși numărul românilor care revin în țară pare să crească, întoarcerea masivă a acestora este incertă în absența unor măsuri concrete împotriva corupției și a îmbunătățirii condițiilor socio-economice. Unele case construite cu bani trimisi din străinătate rămân nelocuite în România.

Conform lui Sandu, îmbunătățirea standardelor de viață, a serviciilor de sănătate și a organizării instituționale, precum și creșterea salariilor ar putea reduce exodul românilor către alte țări. Aceste măsuri ar oferi mai multe stimulente pentru ca aceștia să rămână în țară.

Diaspora românească: o realitate ce nu poate fi ignorată

Chiar și după criza economică dintre anii 2009-2013 și perioada pandemică, România continuă să aibă cea mai numeroasă diasporă în raport absolut și procentual în Uniunea Europeană. Cu o asemenea parte din populație trăind în afara granițelor, acest fenomen nu poate fi ignorat.

Considerațiile expertului reflectă o problemă acută pentru România: cum să își atragă cetățenii înapoi acasă, într-un context în care aceștia caută mereu oportunități mai bune în altă parte. Dezvoltarea economică și reformele instituționale reprezintă cheia unei schimbări pozitive în acest sens.

Asigurăm corectitudinea autenticității datelor prezentate pe baza materialului sursă și subliniem importanța gestionării eficiente a diasporei românești, care reprezintă o parte semnificativă a identității naționale în actualul context european.


Andrei Lupu

Andrei Lupu are 32 de ani și este jurnalistul principal al publicației azi în Sibiu. Născut în cartierul Trei Stejari, Andrei este un observator atent al vieții din orașul vechi și un narator pasionat al comunității sibiene. Cu o formare în Jurnalism și Comunicare la Universitatea „Lucian Blaga”, el îmbină rigurozitatea presei cu o sensibilitate locală autentică. Fie că acoperă un festival, o decizie din Consiliul Local sau o poveste din cartierele uitate, Andrei aduce știrile orașului cu echilibru, claritate și respect față de cititori.

Știri Generale

Știri Generale
Ancheta cere dreptate și responsabilitate în tragedia montană.
Aproape 60% dintre români nu își pot permite o vacanță de o săptămână, dezvăluie datele Eurostat pentru 2024
Art Safari București încurajează vizitatorii să redescopere arta fără telefoane în #SăptămânaFărăTelefoane (17-20 iulie), vibrând cu operele fără ecrane.
avans real de doar 2.3% în mai, cea mai slabă evoluție din ultimii doi ani
Capitalizarea de piață a crescut de 21 de ori, depășind 1 miliard RON.
Cautarea unui nou Director General și schimbări semnificative în echipa de conducere pentru îmbunătățirea performanței operaționale.
Cea Mai Mare Rețea pentru Vehicule Electrice din România Lansată la Pitești!
Centrul de mentenanță Wizz Air din România se deschide la Aeroportul Internațional Băneasa București în 2025, marcând o expansiune strategică regională.
CEO-ul Astronomer Demisionează După Incidentul Viral cu Îmbrățișarea de la Concertul Coldplay
Coeziune guvernamentală esențială pentru utilizarea fondurilor UE
Compania de stat românească primește undă verde pentru achiziționarea principalului port al Moldovei, Giurgiulești.